Dogue de Bordeaux   "En trofast kjempe"


Bordeaux Dogge er den av hunderasene som har det største og kraftigste hodet i hundeverdenen. Med sitt enorme hodet og sine kraftige labber baner den seg vei inn i menneskers hjerter rundt omkring i verden. Bordeaux dogge er en gammel fransk hunderase av typen dogge, en hundetype som opprinnelig ble brukt til jakt på storvilt og som vokterhund på hest og kveg. Rasen har imidlertid også vært brukt til både oksekamper og bjørnekamper. Den er dessuten kjent under flere navn, som fransk mastiff og Dogue de Bordeaux.


Bakgrunn

Bordeaux doggen stammer fra distriktet Bordeaux i Frankrike, hvorfra typen har referanser tilbake til 1300-tallet. Hunderasen kan imidlertid ikke kalles uniform før omkring 1920, men opprinnelsen sto trolig før både engelsk bulldog og bullmastiff. Denne hundetypen blir også kalt gresk-romersk kamphund, noe som refererer til kamphunder brukt i krigshandlinger under den gresk-romerske perioden.

Typen ble første gang vist på en hundeutstilling i Paris i 1863, og fikk da offisielt navnet Dogue de Bordeaux. På Parisutstillingen i 1883 vant en hannhund med navnet Bataille førsteprisen. Denne hannen var hele 67 cm i skulderhøyde, noe som førte til at mange oppdrettere ble redde for at deres hunder ville være for små til å vinne priser sammenlignet med denne. Dette førte til at de parret tispene sine med hanner av engelsk mastiff, noe som bidro til brun- og sortmasket avkom.

På 1880-tallet var det avlet fram tre regionale varianter av denne doggen; såkalt Pariser dogge, Toulouse dogge og Bordeaux dogge. Disse hadde varierende utfarging og kunne godt være brindlet og ha hvite markeringer, spesielt oppover leggene. Rød og sort maske var heller ikke uvanlig. Noen steder hadde hundene saksebitt, andre steder var typen underbitt. Også hodestørrelsen og kroppsstørrelsen kunne variere, men typen var relativt ensartet. Dette førte til mange diskusjoner i årene som fulgte. Mellom 1883 og 1910 var det nærmest ingen endringer å spore på denne hunden.

I 1910 ble den første raseklubben dannet, og det ble nye diskusjoner omkring rasestandarden. Raseklubben eksisterte kun i tre år, men to nye raseklubber ble etablert i 1913; en i Bordeaux og en i Paris. I Parisklubben ble det jobbet for at saksebitt skulle aksepteres i standarden, mens Bordeauxklubben sto for at rasen skulle ha underbitt. Da første verdenskrig brøt ut i 1914 stoppet imidlertid arbeidene med å etablere en ny rasestandard opp.

Arbeidene med rasestandarden ble tatt opp igjen i 1926. Da ble det akseptert to distinkte varianter av rasen; kalt dogue og doguini. Doguini hadde en noe smalere og mindre kropp og et litt smalere snuteparti enn dogue. Begge typene skulle ha 1 cm underbitt. Vekten skulle være 40-50 kg for en doguinihann og 40-45 kg for en doguinitispe. Doguehannen skulle veie minst 50 kg og tispen minst 45 kg. Hunder av typen doguini regnes imidlertid nå som utdødd.

Den første rasestandarden ble publisert i 1896, Store revideringer kom i 1910, 1971 og 1993. Nye presisjoner ble lagt til standarden av Raymond Triquet i 2007 og publisert året etter. Triquet var også sentral i revideringene for årene 1971 og 1993.

Rasen holdt på å dø ut etter andre verdenskrig, men kan sies å ha fått en ny «start» på 1960-tallet.

Mest kjent er kanskje rasen fra filmen Turner & Hooch med Tom Hanks fra 1987.


Beskrivelse

Typisk kortsnutet molosser.

Bordeaux doggen er en meget kraftig hund, med meget muskuløs kropp og en harmonisk silhuett.

Tettbygd, atletisk, imponerende, med et utseende som det står respekt av. Hodeskallens omkrets skal omtrent tilsvare mankehøyden hos hannhunder. Frie, jordnære bevegelser, ganske spenstige til å være molosser.

Pelsen er kort, fin og myk. Ensfarget i alle avskygninger av fawn, fra mahogni til gult. Noen små hvite flekker tillatt på brystet og bena. Sort og brun maske er tillatt.

Hannene skal ha en skulderhøyde på 60-68 cm, tispene 58-66 cm. Hannene skal veie minst 50 kg, tispene minst 45 kg. Det er ingen øvre vektgrense, så lenge kroppen er harmonisk.

Den egner seg til vakthold, men med årvåkenhet og uten aggressivitet.

En god følgesvenn, nær knyttet til sin herre og meget hengiven.

Rolig og avbalansert.

En Bordeaux er veldig følsom. Den har STOR personlighet, mange synes den har mange menneskelige trekk.

Når det gjelder oppdragelse, passer det best med bestemte, men kjærlige grenser. Noen individ har gjort det bra på sporsøk, men det er ikke ofte man ser de i lydighetsringen. Det er ikke fordi de ikke KAN, men fordi de ofte ikke ser poenget med å gjøre en ting flere ganger - de har jo nettopp vist at de skjønner hva du mener! Det er utfordrende og morsomt å trene med en Bordeaux. En ting er sikkert - man får mange morsomme stunder.


Rasens historie i Norge

Det er ikke 100% sikkert om det har vært Bordeaux Dogge i Norge tidligere, men vi traff en eldre dame en gang på en utstilling som fortalte at faren hennes hadde hatt en slik hund da hun var liten jente. Hun husket at hunden var importert fra Tyskland for omtrent 60 år siden, da hun var 10 år gammel.

Den første registrerte Bordeaux Doggen i Norge var en svenskimport i 1997. Det ble også importert en hannhund fra USA til Narvik sent på 90-tallet.

I år 2000 begynte det virkelig å skje ting angående denne rasen i Norge. Hele 9 stk ble importert dette året og flere fulgte i 2001 og 2002, samt at de to første kullene i Norge ble født i 2002. Etter dette har det vært en gradvis økning av interessen for rasen og en jevn stigning av registrerte valpekull i NKK. I 2002 var det 2 registerte valpekull, mens det i 2010 er 13 registerte valpekull (pr 1.11.2010 når artikkelen skrives).Vi har ikke noen eksakt oversikt over hvor mange individer det finnes i Norge, men vi kan nok trygt si at det er mindre enn 200 individer i Norge pr idag.


Bordeaux dogge er pr idag en del av KGFH - Klubben for Gårds- og Fjellhunder. Det er foreløpig ikke oppnevnt noen valpeformidler, men man finner mange linker ved å google.

Det er flere ting man skal tenke på ved valg av en Bordeaux. Den er meget avhengig av sin flokk og ønsker å være der du er, og trives dårlig med å være alene flere timer om dagen i f.eks en hundegård. Den krever middels mosjon og lettere pelsstell. Den har ikke underull, og vil derfor ofte fryse når det blir kaldt. Et dekken kan være fint å ha.

Man skal også være klar over at gjennomsnittsalder på en Bordeaux dogge dessverre er veldig lav. Rundt 6-8 år kan man regne med. Det finnes sykdommer i denne rasen også, som med andre store raser. Hjerte-/nyreproblemer og dårlig immunforsvar ser ut til å være det største problemet pr. idag. HD og AA forekommer i varierende grad, men det er få hunder som har problemer med dette i hverdagslivet eller blir avlivet pga dette. Rasen har mye muskler som holder alt på plass, og de fleste lever et sunt og aktivt liv. Tross alt er det flest friske individer, men man skal være klar over alle aspekter.

"En gang Bordeaux, alltid Bordeaux!"

 

Avslutningsvis kan vi ramse opp følgende egenskaper hos rasen:


• Elsker sin eier og er veldig knyttet til denne, sover helst der eieren er

• Selvsikker

• Trofast

• Vaktsom uten å vise aggresjon

• Liker å være i vann

• Veldig spenstige og gode til å hoppe til tross for sin tyngde

• Kan virke litt overlegen

• Rolig

• Bjeffer lite, men varsler når noen kommer

• Snorker!

• Elsker å kjøre bil

• Liker å sove i sofaen

• Leker gjerne med "mye" lyd



”De som sier at lykke ikke kan kjøpes for penger, har aldri eid en Dogue de Bordeaux”




Fakta om KGFH:

KGFH fungerer som en paraplyorganisasjon for store hunderase som ikke er mange nok til å danne egne spesialklubber.  Som medlem blir man også automatisk kollektivt medlem i NKK og får bladet Hundesport ti ganger årlig. KGFH arrangerer dessuten en årlig hundeutstilling der det utdeles såkalt storcert til klubbens raser, et cert på linje med NKKs utstillinger.


http://www.kgfh.net/

kgfh@klubb.nkk.no


Elsker vann

Barchetta de Molosse Antique

"Donna"

Floyd

Spenstig rase til tross for sin tunge vekt

Ingen over - ingen ved siden av...