Fransk Bulldog

 "familiekjære og hengivne muskelbunter"


En fransk bulldog skal være en liten muskelbunt og vekten skal ligge mellom 8 og14 kg. En fransk bulldog er den perfekte følgesvenn, den elsker skog og mark, eller by og liv. Så lenge den får være med er den fornøyd. Hjemme har den vanligvis en daglig raserunde i huset eller hagen som en mini tornado. Den franske bulldogen går også under diverse kallenavn som klovn, frog dog

og fralle.

Fransk bulldog er en selskapshund og tilhører gruppe 9 i FCI.


Historie:

Den offisielle rasestandarden til Fransk Bulldog finner vi i Frankrike. Men det er mange som vil påberope seg opphavet av rasen. Det sies at indianerne i Peru hadde en hund svært lik dagens

rasestandard, de kalte den Chincha bulldoger. Land som Spania og England bør nevnes. Rundt 1840 hvor oksekamper pågikk, dukket det opp små avkom under oppdrett av den engelske bulldoggen. Disse ble kaldt miniatyr bulldoger eller toy bulldoger. Da de ikke var egnet til kamp ble de så eksportert til Franskrike. Her ble de mottatt av, såvel overklassen, som gledespikene i byens gater. Amerikanerne på sin side vil nok også si at de var med å utvikle rase og dannet en egen raseklubb så  tidlig som i 1897. I 1912 ble rasen offisielt godkjent i England og i Frankrike kom den første rasestandarden i 1888. I Norge ble rasen godkjent i 1937 og ble så innlemmet i Norsk Bulldogklubb 7. februar 1938.


Bruksegenskaper:

Den franske bulldogen en familiekjær hund. En egenskap den mestrer på utmerket måte. Når det gjelder aktiviteter som henholdsvis lydighet, spor eller agility finnes det her ulike meninger.

Spor er en artig aktivitet og et område den mestrer bra, likeledes lydighet. Agility bør man være noe forsiktig med. Dette på grunn av fare for store fall og svingbevegelser på ryggen. Fransk bulldog er ingen god svømmer. På grunn av den brede kompakte fronten fungerer den nærmest som ett lodd når den kommer i vann. Når det gjelder mosjon skal det sies at den langt ifra er en sofagris. Den elsker mosjon og den trenger det på samme måte som andre hunder. Man skal likevel være klar over at den ikke er noe glad i for sterk varme eller kulde.


Rasestandard:

Typisk for rasen er det kraftige brede kvadratiske hodet med tilbaketrukket snuteparti. Øynene skal være mørke forholdsvis store, runde og noe fremtredene. Ørene skal være middels store og avrundede, ikke spisse. De skal være plassert høyt på hode dog ikke for tett innpå hverandre og bæres rettoppstående. Den franske bulldogen skal være kort og kompakt med en overlinje som stiger jevnt mot lenden for deretter å avslutte brått ned mot halefestet. Halen er naturlig kort og lavt ansatt. Potene skal være små og runde godt plassert på bakken. Bevegelsen på hunden skal være frie og parallelle i front og rullende bak. Pelsen skal være pen, glatt, skinnende og myk. Godkjente farger er fawn, tigrert og hvit, samt blandinger av disse. 


Stell:

Foldene i ansiktet er viktig å holde tørre og rene. ”Flaggermus ørene” samler lett opp støv og trenger regelmessig ettersyn. Utover dette trenger den vanlig stell som negl klipping og et bad i ny og ne. Øynene, som er noe utstående, er også sårbare i tett skog.


Rasens historie i Norge:

Her i Norge er det sparsomt med opplysninger. Vi vet at Norsk Bulldog Klubb ble stiftet 21.06.1919 og at klubben den gang bestod av bare engelske bulldogger. Kl. 17:30 12.05.21 ble klubben kontaktet av et par franske bulldog eiere, dette ble meddelt de daværende medlemmene. Men det skulle gå mange år før de franske fikk komme med i klubben. Medlemsavgiften var på den tiden den uhørte sum av 20,- Ikke rart at ”medlemsmassen” kun bestod av velstående personer fra Kristiania titulert som Herr Grosserer, Herr Apoteker osv. Det er bra tidene har forandret seg, så vi vanlig dødelige også har en sjanse.


Fransk Bulldog er en raskt voksende rase i dag og vi må se opp for de problemer dette kan påføre rasen.


 

Fakta om Norsk Bulldog Klubb

Norsk Bulldog Klubb er en av de eldste raseklubbene i Norge. Klubben ble stiftet i 1919, den gang kun for rasen engelsk bulldog. På slutten av 1930-tallet ble den franske bulldogen også innlemmet i klubben. I 2004 ble klubben omorganisert med et hovedstyre og to avdelinger for henholdsvis fransk og engelsk bulldog. Antall registrering av bulldoger pr år har steget jevnt og trutt de siste årene. Vi ser også en gledelig økning av antall bulldoger på utstillinger samt som plasserte i gruppe/BIS-finaler. Etterspørselen etter bulldoger av begge raser har vært meget stor de siste årene, noe som dessverre har medført en kraftig prisøkning på valper. Kombinasjonen av høy valpepris og stor etterspørsel har også dessverre medført at rasene er populære blant hundesmuglere.


http://www.norskbulldogklubb.net/

bulldog@klubb.nkk.no


Elsker å gå på tur

Nydelig brindle-farge

En søt liten valp

Fawn-farget hannhund

"Familiens klovn"